2011 Algodon Estate PIMA

Met de PIMA maakte wijnmaker Mauro Nosenzo de mooiste cuvée die de stokken van Algodon te bieden hebben. Alles aan de PIMA is handwerk: vanaf het plukken van de druiven tot het bottelen. Via een ingewikkeld proces (microvinificatie) dat begint met het ongeperst samenvoegen van de druiven in eikenhouten vaten om ze 60 dagen bij constante temperatuur te laten gisten; direct gevolgd door 24 maanden rijping op eikenhout.

De eerste PIMA kwam uit oogstjaar 2009. De wijn maakte zijn belofte meteen waar; binnen enkele jaren scoorde hij een uitzonderlijke 4.5 op Vivino. Maar wijnmakers zijn - zo bleek maar weer eens - geen economen. Want zo'n exclusieve en bewerkelijke wijn in een gelimiteerde oplage van een paar duizend flessen (2011: 2.100 stuks) bleek niet rendabel. In 2012 werd de productie nog bijna verdubbeld tot 3.500 flessen, maar het mocht niet baten. De 2012 was de laatste PIMA. Het was een wijn die te goed was om te produceren.

Inmiddels zijn die flessen van 10 jaar geleden goed op dronk en het voelt als een voorrecht één van die zeldzame PIMA's zelf te openen. Dat begint al bij die uitzonderlijke, loodzware fles. Gevuld met diep granaatrode wijn waarvan de tranen als stroperige nectar aan je glas kleven. De geur: chocola, wilde kruiden, donker fruit. De smaak: een opwindende mix van rood fruit, cederhout, noten, kersen, peper en specerijen (en een vleugje munt), maar ook iets floraals. Alles is vol, rond en in balans; ondanks de uitzonderlijke drukte aan smaken en indrukken wordt het nooit dringen. Fluwelen tannines. En om het af te maken een goddelijke afdronk waar geen eind aan komt.

Een unieke fles wijn waarvan er nog maar een paar op de markt zijn. Bij Algodon zelf doen de laatste 2012's inmiddels $ 600,- per doos.

Mijn prijs: € 44,50 per fles

Bestellen, proeven of een vraag? Klik hier
 
 
 
E-mailen
Bellen