2014 Algodon Premium Reserva Malbec-Bonarda

Ik ben van nature niet geneigd blind op het oordeel van anderen te varen. Maar als Vivino een 4.5 voor een wijn geeft in combinatie met een prijs van meer dan 80 euro per fles heb je een goede reden om aan te nemen dat je op iets bijzonders bent gestuit.

De eerste keer dat ik deze wijn dronk had ik slechts een paar dozen kunnen bemachtigen, van het oogstjaar 2009. Mijn goede vriend Rob kwam eten en we ontkurkten één van die prachtige, loodzware flessen. Rob hield zijn neus boven kurk, flessenhals en glas, kreeg iets vaags in zijn ogen, mompelde wat in de trant van 'Dit kén ik helemaal niet', nam een slok en bestelde 4 dozen zonder naar de (forse) prijs te informeren.

Dat voorraadje was ik snel kwijt. Dit keer heb ik wat serieuzer ingekocht. Want deze moet elke liefhebber van serieus rood minstens één keer in z'n leven gedronken hebben. Prachtige kleur, diepe complexiteit, zwarte bessen, drop, chocola en kruidnagelen: het zijn de bekende kreten maar het gaat erom hoe ze samen een muziekstuk componeren dat je hart direct op hol doet slaan. En dat is wat deze Malbec/Bonarda doet. Edel, subtiel en zuiver  maar ook stoer. Ongefilterd bovendien, met een prachtig depot in die diepe ziel. Op alle wijnsites steekt de 2014 met kop en schouders uit boven de omliggende oogstjaren (die ook niet gering scoren).

Er zijn maar 5.000 van deze flessen gemaakt, en in Nederland kun je hem alleen bij mij krijgen. Een doos met zes Premium Reserva's weegt bijna 12 kilo. Als je hem openmaakt begrijp je opeens hoe Howard Carter zich voelde toen hij met een kandelaar in zijn trillende hand de schatkamer van Toetanchamon betrad. Nou ja, dat is wellicht een tikje overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Sommige dingen moet je gewoon doen in het leven en een doos van deze zeer exclusieve wijn kopen is daar één van. Al zou je er inderdaad 80 euro per fles voor moeten betalen. Quod non.

De prijs: € 29,50 per fles.

Als je twee dozen bestelt, krijg je er gratis een doos 2013 Algodon Bonarda of 2016 Algodon Chardonnay ter waarde van € 87,- bij.

Bestellen, proeven of een vraag? Klik hier 
 
 
E-mailen
Bellen