2017 Algodon Estate Chardonnay

 

Een volwassen, eikengerijpte Chardonnay zoals hij bedoeld is - niet te vergelijken met de piepjonge slobber-Chardonnays van weleer. Dat begint al direct als je een eerste bodempje inschenkt. Je ziet meteen dat je iets bijzonders in je glas hebt. Prachtig strogeel, diep en intens... Aan je glas kleven dikke, trage tranen - ook al een indicatie dat dit wat bijzonders is.

De smaak? Stoer en kruidig. Bijna rokerig. Ik proef gedroogd fruit, een pruim misschien? Krenten? Laurier zelfs? Zoals Loes het zegt: 'Meteen bij de eerste slok is het; wow! Wat een mond vol smaak is dit. Alsof de druiven zijn opgegroeid tussen tijm, honing en gedroogde salie. Hij lijkt zelfs op een Gewürztraminer.' Erik vergeleek hem meteen met een Meursault, door de verrassende diepgang en het volwassen, serieuze karakter. Een Chardonnay zonder dat boterige van dominant eikenhout; de helft van de wijn is opgevoed in roestvrijstaal en de andere helft in nieuw Frans eiken.

Dit is geen fles die je op zondagmiddag bij 25 graden in de volle zon op het terras opentrekt. De wijn verdient rust en aandacht en komt het best tot zijn recht in combinatie met iets moois op je bord. En hij is sterk genoeg om een heleboel gewaagde combinaties aan te gaan. Denk aan Aziatisch eten met flinke pepers. Schaal- en schelpdieren natuurlijk, en vette vissen als zalm en makreel. Maar ook: venkel, ricotta, pittige kazen en tapas die niet bezuinigt op olie en kruiderij.

Een bijzondere fles die je heel erg gaat missen als hij niet meer te krijgen is. En dat is al gauw, want ik kan ze niet meer bijbestellen.

Mijn prijs: € 14,50 per fles
Bestellen, proeven of een vraag? Klik hier 
 
 
E-mailen
Bellen