2018 Gautheron Chablis 1er Cru Les Fourneaux


Een superieure witte wijn die fier overeind blijft naast je sushi mét wasabi, maar ook een wijn die het avonden lang bij de open haard volhoudt. Dat was wat ik zocht. Ik heb van alles overwogen en geproefd (geen straf), maar achteraf besefte ik: eigenlijk stond de keuze al lang vast. Het moest een Gautheron worden.

De Chablis van Gautheron ken ik al jaren (ik spreek de naam graag uit als ‘The Gautherons’ – alsof het een familie uit Game of Thrones betreft). Ze maken al meer dan 200 jaar echt fantastisch mooie wijn. Zelfs hun Petit Chablis meet zich moeiteloos met een heleboel ‘gewone’ Chablis van andere producenten.

Vroeger was het proefhok nog een rommelig zootje, met de bekende wijnvaten als tafel en de bevlekte kaart van het domein aan de muur. Ik vond dat altijd erg plezierig. Intussen is die ruimte  veranderd in een superstrakke en gestroomlijnde operatie. Niet echt mijn ding, maar ergens past het toch ook wel weer bij de Chablis van dit huis, want die ís strak, puur en zonder poespas – zoals het een goede Chablis betaamt.

En verder zijn ze hier niet zo heel erg van het uiterlijk vertoon. Als Cyril Gautheron op de foto gaat omdat hij een prijs heeft gewonnen, is het resultaat meer mugshot dan trotse wijnboer met prijs. Die mooie platte dozen met 6 flessen op een rij doen ze ook niet aan, 'want dan passen er minder dozen op een pallet'. Het lijken wel Hollanders! En ze hebben ook zo'n typisch Franse website van 15 jaar oud waar weinig van klopt. Dat vind ik ook leuk.

Want uiteindelijk gaat het natuurlijk over de wijn. En die is onverslaanbaar in prijs-kwaliteit. En ik ben voor het echte werk gegaan: de 2018 1er Cru Les Fourneaux. Van een warme en soms hete ZZW-helling die niet voor niks ‘het fornuis’ heet, met een ruwe en rotsige mergelbodem waar ooit de ziltige golven beukten die je nu nog in je glas kunt herkennen. Wat een verfijnde verleider is deze wijn. Geen spoortje eikenhout - alleen maar die pure, knisperende frisheid van een kristalzuivere Chablis die volgens de regelen van de kunst is gemaakt. Met kakelverse Granny Smith, limoentjes, peren en een hint van honing. Mineraal, tongstrelend, met een zalig zuurtje dat nooit tegen gaat staan. Wijn in evenwicht. En als je het geduld kunt opbrengen: de komende jaren wordt hij alleen maar mooier!

Goedkoop is hij natuurlijk niet, maar goedkoper dan bij anderen weer wel. Volgens Vivino doet ‘ie € 29,- maar bij mij betaal je € 24,50.

Bestellen, proeven of een vraag? Klik hier


 

  
 
 
E-mailen
Bellen