TIJDELIJK UITVERKOCHT!

2019 Paul Spay Domaine de la Cave Lamartine Juliénas Côte de Bessay

Mijn wijnmaat én groot wijnkenner Graham roept het al jaren: in het zuidelijkste puntje van de Bourgogne worden fantastische rode wijnen gemaakt die bijna niemand buiten Frankrijk kent. De producenten van de beste cru’s lijden hier nog altijd onder de reputatieschade die goedkope Beaujolais Primeur lang geleden aanrichtte. Robert Parker weet het al een tijdje: “There has never been a better time for consumers to discover the wines of this underrated region."

Dus wij naar de Beaujolais. Ik had vooraf al ’t een en ander gezien en geproefd, en we wisten wel ongeveer welke cru’s (de tien gebieden met de hoogste kwalificatie) we wilden checken: de grote namen in de Morgon, St. Amour en Moulin-à-Vent.

Het liep anders. De een was simpelweg niet thuis, de ander maakt prachtige wijn maar is nu al onbetaalbaar, een derde viel ons tegen omdat we de mensen niet aardig vonden (en dús de wijn niet lekker, want zo werkt dat). In het prachtige dorpje St. Amour Bellevue gebeurde het. Daar reed ik langs een landgoed dat mij als het ware naar binnen zoog. Alles was hier mooi en ademde liefde, geschiedenis, zorg en schoonheid. Ik parkeerde onder een fraaie plataan op de binnenplaats. Een charmante dame verscheen en riep haar dochter erbij. Toen ze ons voorgingen naar de sfeervolle 400 jaar oude wijnkelder (‘Denk om uw hoofd!’) wist ik al met grote waarschijnlijkheid dat ik hier mijn rode wijn zou gaan halen.

De flessen gingen open, de conversatie was zacht en beschaafd, de verhalen bescheiden, oprecht en overtuigend. Cave Lamartine produceert eerlijke, pure wijnen die de bijzondere terroirs van hun wijngaarden benadrukken. We proefden twee St. Amours die we heerlijk vonden, maar de 2019 Juliénas Côte de Bessay was de klapper.

Wat een elegantie voor zo’n jonge wijn. The usual suspects in de neus: bramen, pruimen, zwarte bessen, laurier. De smaak: elegant, met rijp fruit maar ook een stevige dosis terroir, met graniet, kalk, schist. Fluweelzachte tanninen en iets kruidigs. Mooie, verrassend lange afdronk. En vooral ook: de kracht en concentratie van de betere cru’s - nu al een complexiteit die de komende jaren alleen maar beter zal worden, want de wijnen van de cru Juliénas kunnen zeker 5 jaar opgelegd. Beaujolais in een stevige stijl met bewaarpotentieel dus. Sterk genoeg voor een modern (en dus niet ouderwets zwaar) Kerstdiner, en zacht genoeg om ook buiten de feestdagen een intieme relatie mee aan te gaan. Dát moest 'm zijn!

Thijs' prijs: € 14,50 per fles

Bestellen, proeven of een vraag? Klik hier

Meer over de 2018 Gautheron Chablis 1er Cru Les Fourneaux of de 2013 Algodon Estate Bonarda


 

 
 
 
E-mailen
Bellen