Een reisje langs de wijn
Omdat het leven te mooi is om confectie te drinken

Domaine Henry Pellé in de Menetou-Salon is een goedbewaard geheim. De kenners weten: Menetou-Salon heeft de afgelopen decennia een uitstekende reputatie opgebouwd als concurrent van de bekendere appellations Sancerre en Pouilly-Fumé, die er pal naast liggen. Dezelfde of vaak nog betere kwaliteit voor lagere prijzen. Hetzelfde unieke terroir en klimaat, maar niet de wereldberoemde naam. Nou ja, inmiddels eigenlijk wél. In de brasseries van Parijs heeft Menetou-Salon die grote namen vaak al verdrongen. Sauvignon blancs voor gevorderden, schreef Robert Parker.  Je eerste slok Henry Pellé  Morogues 2018 sauvignon blanc vergeet je nooit meer. 'Dit heb ik nog nooit geproefd. Waanzinnig!', verzuchtte een geroutineerde innemer onlangs bij mij op het balkon toen hij zijn eerste slok nam. Lees wat de Vlaamse wijnkoper  en Master of Wine Jan de Clercq erover schreef: Sauvignon is een heel expressieve aromatische druif en op de meeste bodems neemt het variëtale karakter de bovenhand. Enkel een paar ‘sterke’ terroirs zoals Kimméridgien kalk of silex kunnen het luide geschreeuw van de druif onderdrukken en de stille muziek van de mineraliteit laten klinken. De jonge dertiger Paul-Henry Pellé stuurt de wijnen van het familiedomein steeds verder in de richting van zuiverheid en precisie. Al het overtollige vet werd weggesneden en de Sauvignon krijgt hier een uitgepuurde minimalistische stijl waarin de druif verdwijnt en enkel nog de krijtige kalk lijkt over te blijven. In het dorpje Morogues liggen de wijngaarden op 350 meter hoogte wat de koele, sobere stijl nog benadrukt. Toch voelen de wijnen absoluut niet kil aan. Ze zijn van een verstilde, subtiele schoonheid. Ze roepen niet maar fluisteren.

Deze sauvignon heeft zó'n sterk karakter dat je 'm moeiteloos kunt schenken bij de meest uitdagende gerechten. Wasabi, sambal of verse pepers waarvan de zaadjes tussen je tanden knisperen: deze wijn blijft altijd overeind. Ik geloofde het pas toen ik het zelf ontdekte. Gruwelijk lekker. Subtiel en verfijnd. 


Rosé drink ik zelden, maar de Henry Pellé rosé 2019 van 100% pinot noir blies me omver. En niet mij alleen. Dit schreef een Britse kenner: Stupidly delicious! Fresh as a daisy. Mouthwatering. Soulful. I don't know how a pink wine can be so delicate and yet so packed with flavor. Bone dry. A perfect balance of elegant red berry fruit, white citrus, delicate mineral, and Pinot spice. Bits of earth around the edges add complexity and authenticity. Certainly one of the finest pink wines of the vintage.

Ik kan het alleen maar beamen. De opvallend bescheiden kleur van deze wijn staat in een bijna onwerkelijk contrast met de power maar ook de elegantie en souplesse. En dat weet je al vóór je een slok hebt genomen, want deze rosé geurt als een jonge, beeldschone vrouw met een bos versgeplukte veldbloemen in haar slanke handen. Echt een genot om langzaam en vol aandacht te drinken. Fantastische begeleider van gerechten als asperges, lamsvlees, vis of een zomerse salade. Ongekende prijs-kwaliteit. Loepzuiver.

Wil je deze bijzondere wijnen bestellen? Klik hier

--

Update september: ik heb een kleine partij van de exclusieve Algodon Bonarda 2013  in de aanbieding: een dieprode Argentijnse zwaargewicht met ballen. Klik hier voor de PDF met meer informatie. Op mijn Facebook-pagina vertel ik wat meer over deze zeer tijdelijke aanbieding. Bel of mail als je een proefflesje wilt, of bestel hem meteen.